Neuschloss Palota

Hard Rock Hotel
 

Klasszikus és modern

Rajongunk a szép épületekért, legyen az régi vagy új, ezért fontos számunkra, hogy a régi épületek szépségét megőrizzük a modern kor számára. Ugyanakkor ezeknek az épületek csak akkor van létjogosultságuk, ha funkcionálisan modernizáljuk őket és ki tudják elégíteni a mai, modernkori igényeket.

A monumentális, historizáló stílusú háromemeletes, ötszintes Neuschloss Palota főhomlokzata a Szilágyi Dezső tér középpontját szervező református templomra néz.

A neve nem véletlenül Neuschloss Palota, az épületet a fakereskedő, épületfával és építési vállakozásokkal foglalkozó Neuschloss család építtette befektetési céllal. Tervezője az egyik tulajdonos, Neuschloss Kornél volt, korának egyik legfoglalkoztatottabb, legtekintélyesebb építésze, többek között az állatkert elefántos kapujának és a Vastagbőrűek házának (népszerűbb nevén az Elefántház) tervezője.

Neuschloss-Knüsli Kornél tervezésében egy négyszintes eklektikus-neoreneszánsz stílusú bérpalota épült fel, melyet 1899-ben adtak át. Az ingatlanban nem csak lakásokat, hanem irodákat is kialakítottak. Neuschloss Kornél 1912-ben eladata az épület nagyobbik részét a Magyar Királyi Államvasutaknak (MÁV), ezt követően sokáig annak a hivatalai működtek az épületben. 1936-tól az épület a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt. (GYSEV) központja lett. Ebben az időszakbankerültek fel a ház kapualjába és lépcsőházába azok a tájképi részletek, amelyekből különböző országokra ismerhetünk: tengerparti kisvárosra, a Vezúvra, holland szélmalomra és a tengeri csatornára.

Megőrizve az eredeti, impozáns ornamentikát, a hajdani állapotba visszaállított kőlépcsőházakat és folyosókat és a lenyűgöző belmagasságot, az ingatlan az egyszerre elegáns és modern iroda méltó színhelye.
 

Kivitelezés a stílus és a minőség jegyében

A jelenleg nagyrészt a RedWood Holding tulajdonában lévő épület három homlokzata 2016 és 2019 között került teljes műemléki rekonstrukció alá. Az épület belső lépcsőházának műemléki felújításával a lépcsőház káprázatos, eklektikus díszítőfestését - melyet egyes építészetkutatók Lotz Károlynak tulajdonítanak - eredeti színeiben állították helyre. Az eredeti tervek szerint helyreállított szürke-homokszín homlokzattal pedig az épület ma már meghatározó színfoltja a budai rakpartnak és a dunai panorámának.

Az épület nagy része ma is irodaházként üzemel. A mai modern igényeknek megfelelően kialakításra került egy recepciós pult folyamatos portaszolgálattal, modern kommunikációs hálózat, illetve szelektív hulladékgyűjtő rendszer az épületben. Az irodaházban dolgozók kényelmét szolgálják a házban kialakított öltözők, zuhanyzók, bicikli tárolók, illetve a ház aljában üzemelő meleg ebédet is kínáló kávézó.